Kuidas hooldada diivanit?

Kuidas hooldada diivanit, et selle vorm püsiks pikki aastaid? Regulaarselt ning õigesti hooldatud pehme mööbel püsib kaunina pikki aastaid. Puhastamata pehme mööbel aga kogub kergesti enda sisse mustust ning tolmu, mida ei ole silmale näha. Seetõttu me tihti unustame tavapärase koristuse käigus oma diivanit puhastada. Ajapikku võivad ka diivanipadjad n.ö ära hakata vajuma. Järgnevalt toomegi välja mõned kasulikud nõuanded nende probleemide lahendamiseks ning vältimiseks.

Kuidas hoida oma diivan puhtana?  

Kindlasti võiks tolmuimejaga puhastada diivanit korra nädalas, selleks mõeldud spetsiaalse tolmuimejaotsikuga. See aitab ära hoida liigse tolmu kogunemist mööbli sisse. Erinevate plekkide puhul on aga kõige parem ja tõhusam viis reageerida nende tekkimisele koheselt ning plekid eemaldada kangale sobivate vahenditega. Plekkide eemaldamisel tasuks alati järgida pehme mööbli patjade all olevat juhendit ning tingmärke. Tähelepanu tasuks pöörata ka sellele, et puhastusjuhendis on juhised toodud eraldi diivaniriide ning dekoratiivpatjade kohta.

Ashley Furniture pehmelt mööblilt leiate inglise keeles märgitud tingmärgid ja sõnad, mis on abiks kodusel hooldusel. Selgitame lühidalt nende tähendust:

  • Clean Code – puhastusjuhend
  • Toss pillow – väikesed aktsent padjad
  • Kidney pillow  – väike piklik padi
  • Leather – naturaalne nahk
  • Faux leather – kunstnahk
  • Polyester – polüester
  • Linen – linane riie
  • Acrylic – akrüül
  • Rayon – kunstsiid
  • Nylon – nailon
  • Polyurethane – polüuretaan
  • Cotton – puuvill
  • PU – polüuretaan
  • PVC – polüvinüülkloriid, vinüülriie

W – lubatud tavaline märgpuhastus. Puhastage ainult veepõhise pleki- või mööblipuhastuvahendiga. Ärge tehke riiet liiga märjaks ning ärge kasutage keemilist puhastusvahendit. Kuivamisel kortsu jäänud riiet tuleks siluda, et taastada esialgne välimus. Ärge triikige mööblikatteid ning võimalusel ärge neid üldse eemaldage.

S – lubatud kuivpuhastus. Kaubandusvõrgus müüdavaid lahustipõhiseid plekieemaldusvahendeid võib kasutada, aga piirangutega. Ärge kasutage vett. Soovitame puhastusvahendit eelnevalt mõnes varjatud kohas katsetada. Kuivamisel kortsu jäänud riiet tuleks siluda, et taastada esialgne välimus. Ärge triikige mööblikatteid, ärge kasutage kuivatit ning võimalusel ärge neid üldse eemaldage.

W/S – Diivanipadjate puhul kasutage veepõhist pleki- või mööblipuhastusvahendit. Padja sisu puhul lahustipõhiseid plekieemaldusvahendeid.

S/W – Diivanipatjade puhul kasutage lahustipõhiseid plekieemaldusvahendeid. Padja sisu puhul veepõhist pleki- või mööblipuhastusvahendit.

Lahustipõhiste plekieemaldajate puhul jälgige, et kasutate neid seda hästi ventileeritud ruumides ja hoidke kindlasti aknad lahti. Kui mööbliese on väga tugevalt määrdunud, siis soovitame pigem kasutada professionaalset puhastusteenust pakkuvate ettevõtete abi. Ashley Furniture’i diivanite puhul ei soovitata padjakatteid pesta pesumasinas, isegi kui on lubatud nö. veepuhastus. Samuti ei soovita tootja pleegitamist ja trummelkuivatit. Antud tegevused võivad põhjustada mööbliriide kokku tõmbumist või kahjustumist. Naha puhul kasutage alati spetsiaalseid naha puhastus- ja hooldusvahendeid.

Kuidas hooldada diivanit
Cambri pöörlev tugitool https://charma.ee/product/ashley-cambri-tugitool/

Kuidas vältida diivanipatjade „ära vajumist“?

Aja möödudes võib diivanit kasutades tähele panna, et seljatoe- ning istumispadjad hakkavad enda vormi kaotama. Tegelikult saame kodus ka selle vältimiseks paljugi ära teha.

Esmalt peaks pehme mööbli istmepatju ning kui võimalik ka seljapatju ümber keerama ja võimalusel ümber paigutama (soovitavalt 2-3 nädala tagant), see aitab neil hoida õiget kuju. Teiseks tasub kindlasti ka käsitsi patju vormida. Ashley Furniture’i diivanitel on kõik padjad lukkudega lahti käivad, lisaks istumisosa padjad lahtiselt, mis annab võimaluse mõne aja tagant patju ümber organiseerida ning seljapatju korrigeerida.

Lõpetuseks lisame vaatamiseks õpetusvideo kuidas hooldada diivanit: http://www.youtube.com/watch?v=nmhGax_U2MA.