Ameerika voodid – mida peaksid enne ostu teadma?

Voodid on magamistoa keskpunkt ja hubase tunde tekitajad, kusjuures magamistoas tõmbab tähelepanu esmalt alati just voodi. Välimusele lisaks on voodil ääretult oluline roll sinu hea enesetunde tagamisel, sest on ju teada, et kvaliteetne uni on värske ning terve olemise aluseks.  

Kindlasti on voodi valimisel oluline faktor selle suurus ning mugavus, mis sobituks just sinu eelistustega. Seega lähtuge otsustamisel just ainult endast, kuna meil igalühel on magamisharjumused ning sellega seonduv vägagi erinev.

Selles postituses tutvustame Ashley Furniture’i voodeid ehk siis Ameerikast tulevaid tooteid, mis on oma mõõtudelt ning pehmuselt veidi erinevad kui Euroopas ja mujal müüdavad voodid.  

Voodid

Stiili osas on valik lai: polsterdatud voodid, panipaikadega voodid, metallraamidega voodid, puitvoodid ja palju muud. Ameerikast voodi tellides saabub voodiraam, peatsiraam, küljed koos kolme põhjalipiga ning voodijaluts. Lisaks, mis võib olla veidi meie harjumustest teistmoodi- neil ei kasutata pealismadratsit. Selle asemel on oluline roll alusmadratsil. Tellimusega kaasa tulevad küljed koos kolme põhjalipiga on piisavad, et sinna panna alusmadrats koos madratsiga, aga nendest ei piisa, et panna ainult madrats. Kui soov on saada ainult madratsit voodile ilma alusmadratsita, siis sellisel juhul saab tellida komplekt põhjalippe juurde.

mugavad voodid

Ameerika vooditel on voodiraamid veidi erinevas mõõdus kui voodid ise, lisaks on ka madratsid erineva suurusega ning tihtilugu jääb madratsite ning voodiraamide vahele veidi ruumi, kuhu saab mugavalt paigutada linad, teki ääred, päevateki ääred.

Kõige rohkem levinumad voodite suurused Ameerikas on Queen ja King suurused, mille voodiraamid on vastavalt 1,56×2.00 ja 1,96×2.00, nendele saab siis osta sama nimega madratseid juurde, mis mahuvad kenasti voodiraami sisse.

Ashley Furniture’i pakutavaid voodeid saab vaadata siit: https://www.ashleyfurniture.com/c/furniture/bedroom/beds/

Madratsid

Nagu eelnevalt mainitud, on Ameerika vooditel lisaks tavalisele madratsile, oluline osa ka alusmadratsil. Alusmadrats on tehtud tugevast ühetasasest materjalist, mis annab toestust madratsile teda voodiraamile paigutades. Üldjoontes kasutatakse alusmadratseid pigem memory foam madratsite või lateksmadratsitega kui näiteks vedrumadratsitega, kuid saab muidugi ka koos nendega kasutada. Selliselt kasutatakse neid seetõttu, et vahtmadratsid ja lateksmadratsid tahavad ehk rohkem tuge kaalu jaotamisel, et veelgi paremini enda eesmärki täita kasutamisel.

Samas kõikidel vooditel ei ole alusmadrats vajalik, piisab ka lisa aluslippide (põhjalippide) komplektist. Siiski soovitab tootja ehk Ashley Furniture pigem alusmadratsit kasutada kõikide madratsite puhul. Voodi võib seetõttu tunduda esialgu harjumuspärasest kõrgem, kuna alusmadrats ise on umbes 20 cm kõrge, mis lisandub tavalise madratsi kõrgusele ja alguses tundub ehk raske voodi peale saamine ja ära tulemine, kuid tegelikult võib nii olla hoopis mugavam.

Mida madratsi valimisel arvesse võtta?

Kvaliteetne, hea ning just magaja eelistustega sobiv madrats tagab hea une, seetõttu tasub kindlasti hoolikalt läbi mõelda milline madrats sobiks teie koju. Kvaliteetsed madratsid peavad pikki aastaid vastu, sellepärast ei tasuks otsust uisa-päisa teha.  Tasub mõelda milline on eelistatuim magamisasend, kas eelistate jäika või pigem pehmemat madratsit, kas on probleeme selja või kaelaga ning kas eelistate pigem sooja või jahedamat.

Kõikidel madratsitel on erinevad pehmusastmed ehk Ameerika mõistes on valida plush, medium ja firm vahel. Meile eestlastele tunduvad Ameerika madratsid pigem harjumuspärasest pehmemad, seega tihti osutub meie klienditel valituks firm pehmusastmega madrats.

Plush – äärmiselt mugav, samas pakub ka tuge

Medium – parim kombinatsioon pehmusest ja jäikusest (paaridele meeldib see enim)

Firm – Ülim toestus tagamaks kehale õige asendi

Selili magajale sobib pigem pigem keskmise jäikusega ja jäik madrats. Selles asendis on kehakaal jaotatud terve voodi ulatuses ning seljal on vaja head toestust.

Kõhuli magajale sobib keskmise jäikusega madrats, mis kohaneb täielikult kehakuju ning magaja kaalu järgi. Kõige sobivam madrats on selline, kus pehmus ja jäikus on omavahel kombineeritud.

Külili magajale sobib pigem pehmem madrats, mis kaitseb õlgu, puusasid ja jalgu.

Erinevad madratsitüübid

Pocket vedrustusega – pikalt on need kõige levinumad madratsitüübid olnud, kuna pakuvad tuttavat tunnet ning pehmust. Sobivad igas asendis magada eelistavale inimesele, kuid eriti hästi sobivad inimestele, kes armastavad magada selili. Madratsi sees ei ole vedrud kõik eraldi, vaid on pakitud kangast taskutesse ja seetõttu sellise vedrustusega ei liigu terve madrats magajaga koos, vaid ainult see asukoht, kus inimene end oma keharaskusega liigutab. 

Kvaliteetsed madratsid ja voodid.

Memorfy foam vahtmadratsid – Äärmiselt elastne ja mugav, samas on hea õhuliikuvusega. Eriti hästi sobib memory vahtmadrats juhul kui kannatate selja- või liigesevalu käes, sest madrats talletab endasse magaja kehakuju ning tänu sellele pakub täpselt parajat tuge magamise ajal. Selle madratsitüübi puhul pole väga tähtis, mis asendis eelistate magada, madrats jaotab kaalu ühtlaselt ning hoiab selgroogu sirgena. 

Ashley Sleep Chime ehk siis memory foam vahtmadratsid aitavad liikumist sujuvamalt voodis reguleerida. Tihedad mitmekordsed kihid võtavad liikuvuse endasse ning näiteks kui magate voodis kahekesi, siis ei häiri teid teise inimese pööramine-keeramine nii oluliselt kui teistel madratsitel. Saate tänu sellele sügavamat und nautida.

Chime 12 memory foam – veel üks Chime’i tüüpi memory vahtmadratsi eelis on tema antimikroobide, hüpoallergeenide ja tolmulestade tõrjuvus. Tolmulestad, õietolm, hallitus ja muu selline hoitakse madratsist eemal, eriti oluline kui kannatate allergiate käes. Lisaks pole vaja vahtmadratsit ümber pöörata, kuna vaht säilitab oma kuju.

Latex foam madrats – võib öelda, et kõige vähem levinud ja alahinnatud madratsitüüp on lateksmadratsid. Ta ei kohandu küll täpse kehakuju järgi, pigem kohandub see kogu keha ümber, pakkudes parimat tuge seal, kus seda kõige rohkem vaja on. Lateksmadrats laseb hästi õhku läbi, tänu selles paiknevatele õhutuskanalitele, mis aitab madratsil hästi suvel jahedana ning talvel soojana hoida. Niiskussisaldust suudab ta ise reguleerida. Lateksmadratsit ei pea samuti ümber pöörama, kuna ta säilitab enda kuju.

Pillow top madrats – kui tahaks koju eriti pehmet magamisaset, siis on selline madrats just sobiv variant. Madratsi peal on ekstra pehme kiht, mis on õmmeldud madratsi külge (st ei ole eraldi kattemadrats). Kui näiteks on tekkinud küljel magades valu kuskile kehasse, siis selline lisapehmuse lahendus on eriti heaks abimeheks selle vältimisel. Lisakiht on sama pehme kui memory foam madrats.

Kvaliteetsed voodid ja madratsid.
Vaata madratsivalikut meie kodulehelt: https://charma.ee/product-category/madratsid/

PS! Kõik Ashley Furniture’i madratsid on hüpoallergilised ehk madratsid on tehtud materjalidest, mis ei tekita allergiat.