Aasta 2020 sisekujunduses

Käesolev aasta on küll juba peaaegu poole peal, kuid otsustasime siiski meie sisekujundajaga kirja panna 2020 aasta trendide suunad sisekujunduses. Palju inspiratsioni leidsime internetiavarustest ning Natalja, Ndecor by Natalja Danilova, jagas tähelepanekuid enda tööpõllult, kus viimaste aastate trendid on säilitanud kindlalt oma positsiooni, kuid lisaks on ka palju uusi ning huvitavaid suundasid, millest allpool juttu teemegi.

Uued trendid

Peamine trend selle aasta sisekujunduses on kodu omanäolisus- soovitatakse julgelt katsetada väljendusrikaste kangastega, võib-olla veidi erilisemate mööbliesemetega ning julgelt võib kodus miksida uut ja vana mööblit. Sisekujundajad näevad enda töös palju mööbliesemeid antiiksete detailidega. Vanaaegses ja klassikalises stiilis mööbel on endiselt aegumatu, kuid nendega ei tasuks liialdada, piisab mõnest esemest, et efekti luua.

Omapärase tulemuse saavutamiseks kasutatakse sellel aastal julgelt metalli, puitu ja kivimaterjale. Metalli kasutatakse näiteks peegli- ja pildiraamides, aksessuaaridena kasutatakse palju sulgi, õlgi ja punutud sisekujunduselemente. Lisaks on esile tõusnud ka marmorpinna kasutamine mööbliesemete juures.

Teist aastat järjest on moes ümmargune mööbel ning ümaraid vorme on näha ka pehme mööbli puhul. Trendikad on ümarad käepidemed, kumerdatud servad ja pehmed nurgad.

Ashley Monaghan 2ne diivan on casual stiilis
Elegantne ja mugav Ashley Monaghan 2ne diivan https://charma.ee/product/ashley-monaghan-2ne-diivan/

Kindlasti on moodi läinud naturaalsus ja keskkonnasõbralikus – mööbliesemete toonides kui ka üleüldiselt sisekujunduses on näha toone nagu oliiviroheline, veinipunane ning šokolaadipruun. 2020. aasta moes interjöörides on oodata tumedat puidust buumi, mis toob ruumide kujundusse atraktiivsed šokolaadi-, kastani- ja kohvivarjundid. Tamme-, wenge-, mahagonipuu jne puitu võib näha mitte ainult mööblis, vaid ka seintel ja põrandatel. Sellised soojad ja neutraalsed toonid mõjuvad rahulikult ning tekitavad hubase tunde, vastukaaluks pikka aega sisekujunduses domineerinud külmadele toonidele. Samas maalähedased ning neutraalsemad toonid annavad palju võimalusi mustrite ja värvidega mängimiseks, mis on samuti üks 2020. aasta võtmesõnu sisekujunduses.

Üha suurem huvi on taaskasutatud ja taaskasutatavate materjalide vastu. Neid täiendavad rotangpalmi, paju või bambusevitsad, mis toovad majja talveaia tunde.  See trend järnevatel aastatel toetab huvi Skandinaavia stiili, loodusliku, “maalähedase” elustiili ja traditsiooniliselt lihtsa kujunduse vastu. Rohelus ja toataimed on sisustuse lahutamatuks osaks. Moes on erinevad roheseinad, nii taimede kui samblaga. Taimi eksponeeritakse ka põrandal ja seda silmatorkavalt suurtes lillepottides.

Japandi stiil (nimi kombinatsioonist japan + scandi) kogub populaarsust. Skandinaavia ja Jaapani disainitraditsioonide kombinatsioon on endasse põiminud mõlema stiili parimad omadused:

  • funktsionaalsus
  • vormide lihtsus
  • naturaalne gamma erksate aktsentidega

Mööbel on samaaegselt dekoratiivne element. Sellepärast tuuakse sisekujundusse sisse ka erinevaid mustreid. Charma kodusalongist leiate mööblisarjad kus näiteks diivanid on ühevärvilised koos dekoratiiv patjadega ja samale komplektile kulub aktsent tugitool, mis on sama mustriga, nagu dekoratiivsed padjad, ehk siis nad sobivad omavahel ideaalselt ja annavad interjööri omapärasust.

Värvid

Neutraalsed toonid on jätkuvalt trendikad, kuid toonid on muutunud külmematest soojemateks. Näiteks hallikad toonid on asendumas beežikate toonidega. Samas ei ole enam moes beež beežiga ehk siis tuuaksegi sisse mõne muu tooniga kontrastsust. Neutraalsete toonide kõrval on julgelt populaarsust kogunud juba eelmisel aastal sinine värv, mis ka sellel aastal väga hinnas on. Lisaks on aina enam näha kollase tooni julget kasutust sisekujunduses, samuti ka leiab rohelist erinevates toonides. Julgemaid värve saab lisada kardinate, lambivarjude, vaipade või pleedide näol. Uueks trendiks sisustuses on erinevad julgemad monokroomsed värvikombinatsioonid, näiteks sinine koos sinisega, kuhu on lisatud juurde veidi neutraalset tooni, näiteks pruuni.

Pehme mööbli puhul ei tasuks ka ühtegi värvi välistada ega karta. Julgelt võib erilisust lisada näiteks roheka, sinaka või miks mitte ka roosa mööbliga. Nende puhul siis võiks eelistada pastelsemaid värvigammasid.

Ashley Sciolo 3ne diivan on kaasaegse disainiga
Mugav ja elegantne Ashley Sciolo 3ne diivan https://charma.ee/product/ashley-sciolo-3ne-diivan/

Aasta kangas – samet ja sametise ilmega mööbliriie

Selle ning järneva paari aasta kindel trend on sametised mööblikangad. Pehme, ühtlase ja mõnusa tekstuuriga kangad (nagu näiteks veluur ja šenill), mis läigivad õrnalt, on väga populaarsed pehme mööbli kattematerjalid. Lisaks on nad diivanikasutajatele ka väga mugavad. Sellised kangad toovad kergelt interjööri elegantsust, samas mõjuvad soojalt ja pehmelt. Kuid sameti hooldamine on keeruline ja kallis, seetõttu lisatakse neile materjalidele sünteetikat, mis muudab need kergemini puhastatavaks ja palju soodsamaks. Ka meie valikus on väga palju sametilaadseid kangaid, mida võib julgelt soovitada lemmikloomade ja lastega peredesse. Vaata neid siit: https://charma.ee/product-tag/senill/?fbclid=IwAR1whvDiTwJDwavGBWikCGbLf2YnX3Dz3XJHflwrv5LwcCLZC5VM_7pXrYo

Nurgadiivan Jinllingsly sametilaadse kangaga https://charma.ee/product/ashley-jinllingsly-chocolate-nurgadiivan/

Kokkuvõtteks võib öelda, et valdavas osas domineerib sisekujunduses naturaalsus, maalähedus ning taaskasutus lisades sinna juurde julgemaid värve ning mustreid. Muidugi saab ka palju mängida erinevate kangaste ning aksessuaaridega. Loodame, et sellest postitusest oli veidikene abi ning lugeja saab omale mõningaid mõtteid ning nippe ka oma kodu kujundamisel.